top of page

Ingen grenser - utvid horisonten

Oppdatert: 29. jun. 2023

Hvilken sammenheng kan det være mellom det å løse oppdrag i storslått natur og bedriftens evne til å møte fremtidige utfordringer? Kanskje større enn du tror.

Du kan ta buss til mange av våre oppdrag i Setesdalen.
Vi i Oppdraget AS gikk 228 km selvforsynt på ski fra Haukeliseter til Eikerapen. En av Norges lengste skiturer uten å krysse vei. Vi hadde ikke noen annen motivasjon enn å se om vi klarte det.

Fremtiden er usikker

Vi er alle enige om at verden er i endring. Det store spørsmålet er om organisasjonen henger med. De fleste ønsker jo at eget produkt skal forbli relevant i markedet.


Privat sektor opplever nok et høyere press enn offentlig. Men alle virksomheter føler på kravet fra omgivelsen. Det å levere tjenester med rett kvalitet og pris når behovet oppstår.


Derfor foregår det kontinuerlig små forbedringer av produkter og tjenester. De færreste tenker at det blir behov for radikale endringer. Vi ender jo ikke opp som filmrullene til Kodak.


Det hele dreier seg om å balansere ressursene. Mye går til å utnytte det eksisterende konkurransefortrinnet man har opparbeidet seg i markedet. Men hvem utforsker det nye?


Det er de "vanlige ansatte" som er i best posisjon til å fange opp det fremtiden vil kreve. De innehar bedriftens fagkompetanse og kjenner oppgavene. De er virksomhetens gull.


Ingen grenser

Men både mennesker og organisasjoner har et iboende ønske om å søke stabilitet. Det er en del av mekanismene for å overleve. Hvordan får vi da ansatte til å utforske det ukjente?


Du husker kanskje gjengen fra NRK-serien Ingen grenser. Her skulle 11 deltakere med funksjonsnedsettelser forflytte seg for egen maskin i naturen. 50 mil på 30 dager.

Hensiktene med serien var å vise at de fleste grensene er selvpåførte barrierer. Poenget er at det ikke er evnen til å gjennomføre det står på, men viljen. Det viste deltakerne til gangs.


Det er derfor vi snakker om endringsvilje. Mange motsetter seg endring til endring blir uimotståelig. Da blir det ofte stygt. Omorganisering eller nedleggelse av enheter.


Utvid horisonten

Organisasjoner der ansatte er trent til å løfte blikket, slipper ofte slike brå omveltninger. De ser ikke de selvpåførte grensene som hinder, men heller som en startstrek for ny utforskning.


Vi i Oppdraget AS stimulerer nettopp til en slik atferd. Vi vet at dere ikke jobber med å løse oppdrag i naturen. Men det er noe universelt over det å flytte grenser og utvide horisonten. Det kan trenes og mentaliteten kan overføres til organisasjonens kjernevirksomhet.


Våre oppdrag er spesialutformet til å trene initiativtaking, problemløsning og ansvarsfølelse. Dette er helt avgjørende egenskaper som trengs for å henge med i samfunnsutviklingen.


Det finnes faktisk ingen grenser, bortsett fra de man tillater at medarbeiderne skal ha.


Tar du oppdraget?Ingen lesetips i dag, men meld deg på en aktivitet som utvider horisonten din.

129 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page